TASARRUFA TEŞVİK VE KEY HESAPLARININ ÖDENMESİ

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR BAYIRKÖY BELEDİYESİ 25 TEMMUZ 2008 CUMA

Soru

SAYIN HOCAM;VERECEĞİNİZ CEVABA ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDER, İŞLERİNİZDE KOLAYLIKLAR VE BAŞARILAR DİLERİM.

HOCAM, BELEDİYEMİZ 2507 NUFUSLU BİR BELDE BELEDİYESİDİR.BELEDİYE KURULDUĞUNDA TASARRUF TEŞVİK VE KEY AİDATLARI KISA BİR SÜRE YATIRILABİLMİŞ FAKAT DAHA SONRA MALİ SIKINTILAR SEBEBİYLE YATIRILAMAMIŞTIR.ŞU ANDA BELEDİYEMİZDE ÇALIŞAN MEMURLAR ( İSMİNİ VERMİYECEĞİM) BİR SENDİKAYA ÜYE OLDULAR.SENDİKA VASITASI İLE TASARRUFA TEŞVİK VE KEY ÖDEMELERİNİ BELEDİYEMİZDEN TALEP ETMEKTEDİRLER.MAAŞLARINDAN KESİLDİ FAKAT HESAPLARINA YATIRILAMADI.EMİNİM Kİ BENİM DURUMUNDA BİR ÇOK SAYMAN ARKADAŞIM VAR.BİZ SAYMAN ARKADAŞLAR, BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ ÖDE DERSE ÖDEYEBİLİYORUZ.SONUÇTA BELEDİYE BAŞKANIM BU KESİLEN PARALARI KAMU HİZMETİNDE KULLANDI.BİZLERİN İSE, ISRARLA "YATIRACAĞIM" DEME LÜKSÜMÜZ OLMADI.SAYIN HOCAM SENDİKA İLE YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞMELERDE BİR ÇOK Belediyemiz 2507 nüfuslu bir belde belediyesidir. Belediye kurulduğunda tasarruf teşvik ve KEY aidatları kısa bir süre yatırılabilmiş. Daha sonra mali sıkıntılar sebebiyle yatırılamamıştır. Şu anda belediyemizde çalışan memurlar bir sendikaya üye oldular. Sendika vasıtası ile tasarrufa teşvik ve KEY ödemelerini belediyemizden talep etmektedirler. Maaşlarından kesildi fakat hesaplarına yatırılamadı. Eminim ki benim durumunda birçok sayman arkadaşım var. Biz sayman arkadaşlar, belediye başkanlarımız öde derse ödeyebiliyoruz. Sonuçta belediye başkanım bu kesilen paraları kamu hizmetinde kullandı. Bizlerin ise, ısrarla "yatıracağım" deme lüksümüz olmadı. Sendika ile yaptığımız görüşmelerde birçok belediye "meclis kararı ile ödüyor" gibi açıklamalarla karşılaştım ikna olmadım. Onlardan meclis kararı ile ödeme yapan belediyelerden örnek temin etmelerini rica ettim ama hala örnek evrak ve karar bana ulaşmadı.

1- Geriye dönük ödemeler, faiz giydirilerek, emsal tutularak, meclis kararı ile ödenebilir mi?

2- Arkadaşların dava açması durumunda, sayman mali yönden suçlu duruma düşer mi?

3- Tasarrufa teşvik ve KEY’ lerde zaman aşımı süresi var mı?

4- Ben belediyemizde muhasebe kadrosuna 1995 yılında atandım. O dönemlerde bir Resmi Gazete de " memurun isteği halinde tasarrufa teşvik kesintisi yapılmaz" açıklamasını okudum ve bütün arkadaşlardan dilekçe alarak, o tarihten itibaren maaşlarından kesmedim. Kendi istekleri ile yasadan ayrılmış oldular. Tabi bende aynı şekildeyim.

Belediyemizdeki tasarrufa teşvik ve KEY ödemesi sorununu nasıl çözeceğimi bilemiyorum. O dönemlerde maaşlarımızı taksit taksit alıyorduk. Maaşları zor ödüyorduk. Tabi bunu savunma amaçlı söylemiyorum. Çünkü bende hak sahibiyim işveren değilim. Doğrusu neyse onu bulmaya ve yapmaya çalışıyorum.

Şenay ÇAKIR, Mali Hizmetler Müdürü V. BAYIRKÖY BELEDİYESİ - MERKEZ / BİLECİK

Cevap

1- 3417 sayılı Çalışanların Tasarrufa Teşvik Edilmesi ve Bu Tasarrufların Değerlendirilmesine Dair Kanunun 4 üncü maddesinde tasarruf kesintilerinin, kesinti yapıldığı ayı takip eden ayın sonuna kadar T.C.Ziraat Bankasındaki personel adına açtırılacak “Tasarrufu Teşvik Hesabına” yatırılacağı, adı geçen Kanunun 7 nci maddesinde de işverenlerin, ücretlerden yapacakları tasarruf kesintileri ile sağlayacakları işveren katkılarını, 4 üncü maddede belirtilen süreler içerisinde ilgililerin bankadaki he...