BİRLİK BAŞKANININ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMASI, ÖDENEĞİ

MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİ SALİHLİ SOL SAHİL SULAMA BİRLİĞİ 18 EYLÜL 2006 PAZARTESİ

Soru

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün görüşünde Kanunun değerlendirilmesinden birlik başkanlarının maaş alamayacağı belirtilmiştir.

Ancak onaylanan birlik tüzüğünde, birlik başkanına ödenecek aylık brüt ödeneği belirlemek birlik meclisinin görev ve yetkileri arasında sayılmıştır ve tüzük onaylanmıştır. Bütçe kararnamesinde de ödenek konulmuş olup, meclisçe onaylanıp yürürlüğe girmiştir.

Türkiye’ nin değişik coğrafi bölgelerinde de yüzlerce birlik tüzüklerinde bu yönde koydukları hüküm-ler doğrultusunda birlik başkanlarına meclisin belirlediği ödeneği ödemektedir.

Mülga 1580 sayılı Belediye Kanununda da belediye başkanları maaş almazken, bir belediye başkanı-nın 1954 yılında meclis kararı na binaen maaş almasıyla oluşan yargı kararına istinaden bugüne dek meclisin kararına uyarak maaş ala gelmişlerdir.

Yine 5355 sayılı Birlik Kanununda bulunmayan hükümlerde 5393 sayılı Belediye Kanunu hükümleri-ne atıfta bulunulmasından hareketle belediye başkanlarının maaşlarını ve özlük haklarını düzenleyen kanun maddelerine dayanması hukuk kurallarıyla bütünleşmektedir.

Buna göre, birlik başkanları meclis kararına göre mi, yoksa 5393 sayılı Yasaya göre mi maaş alacak-lardır? Nüfus hangi değerlerle ölçü olacak?

Bu bütünleşmeyi haklı ve üstün kılan bir olay gerekçelerimizi güçlendirmektedir. Birliğimizin başkanı bir soruşturmaya esas olmak üzere Anayasanın 127/4 ve 5393 sayılı Kanunun 47. maddeleri uyarınca göre-vinden uzaklaştırılmıştır.

Soruşturma için kamu görevlileri hakkında uygulanan hükümler uyarınca soruşturma izni mahalli ida-reler müdürlüğünce verilmiştir.

Sözlü sorduğumuz uzman kişiler birlik başkanının maaş alabileceği ancak görevden uzaklaştırılan bir-lik başkanının maaşının 2/3’ ünü alamayacağı şeklinde cevaplandırılmıştır.

Birlik başkanı kamu görevlisi midir?

Buna göre 5393 sayılı Kanunun 47. maddesince görevden uzaklaştırılması, aynı Kanunun görevden uzaklaştırılan başkanının maaş alması belirtilirken oluşan bu çelişkinin hangi hukuk kuramlarıyla çözümleneceği hususunda konunun değerlendirilmesi, ileride telafisi mümkün olmayacak olayların gelişmesini önlemek amacıyla bu konularda ne yapabiliriz?

Mehmet UYGUN, Durasıllı Belediye Başkanı SALİHLİ SOL SAHİL SULAMA BİRLİĞİ - SALİHLİ / MANİSA

Cevap

Birlik başkanlarına ödenek ödenip ödenemeyeceği konusunda iki görüş vardır. Bunlardan birincisine göre, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununda; birlik meclisi ile birlik encümeninin başkan ve üyelerine meclis ve encümen toplantılarına katıldıkları her gün için huzur hakkı öde-nebilmesi düzenlenirken, birlik başkanlarına ödenek verilmesine ilişkin bir düzenleme yapılmamış olmasından hareketle, sulama birliği başkanına ödenek verilmesinin mümkün olmadığıdır. Kanun metninden Kanun koyucunun...