KAMU GÖREVLİSİNİN MÜLKİ AMİR TARAFINDAN BİRLİK BAŞKANLIĞINA ATANMASI HALİNDE, BİRLİK BAŞKANINA ÖDENEK VERİLİP VERİLEMEYECEĞİ

MAHALLİ İDARE BİRLİKLERİ MUSTAFABEYLİ SULAMA BİRLİĞİ 18 EYLÜL 2008 PERŞEMBE

Soru

DSİ VI. Bölge Müdürlüğüne bağlı ACO Sulamaları İşletme ve Bakım Şube Müdürü olarak görev yapmaktayım. 657 sayılı Yasaya tabi Devlet memuruyum. Bu görevimi ifa ederken Adana Valiliği tarafından Danıştay 8. Dairesinin kararı gereği Mustafabeyli Sulama Birlik başkanı ve meclisini 5355 sayılı Yasanın 12. maddesine göre fesh etmesinden dolayı … … birlik başkanı olarak atamıştır. Ayrıca dört üye de meclis ve encümen üyesi olarak atanmıştır.

Kamu görevlisinin mülki amir tarafından birlik başkanlığına atanması halinde, birlik başkanına aylık ödenek verilip verilemeyeceği konusunda veya verilecekse ne şekilde verileceği, ayrıca kamu görevlisi olarak encümen ve meclis üyesi olarak atananlara oturum karşılığı huzur hakkı verilip verilemeyeceği konusunda görüşlerinize ihtiyaç duyulmuştur.

Bu konuda Adana Valiliğinden görüş istenmiş olup, Adana Valiliğince verilen cevabi yazıda, Mustafabeyli Sulama Birlik Başkanlığına birlik başkanı sıfatıyla atanan … … ödenek alamayacağı diğer dört tane memur üyenin ancak başkan ile birlikte huzur hakkı alacaklarını belirtmişlerdir.

Oysa seçimle gelen tüm sulama birlik başkanlarının aylık ödenek aldıkları bilinmektedir. Seçilmişin yerine atama ile gelen birlik başkanı da aynı hak ve görev ve yetkilere sahip olduğundan dolayı atama ile gelen birlik başkanının da aylık ödenek alacağı kanaati hasıl olmuştur. Bu konuda görüşlerinize ihtiyaç duyulmuştur.

BEKİR PEHLİVAN, Sulama Birliği Başkanı MUSTAFABEYLİ SULAMA BİRLİĞİ - CEYHAN / ADANA

Cevap

5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanununun 5445 sayılı Kanunla değişik 22 nci maddesinin son fıkrasında, “Köylere hizmet götürme birliklerinin birlik meclisleri hariç olmak üzere, birlik meclisi ile birlik encümeninin başkan ve üyelerine meclis ve encümen toplantılarına katıldıkları her gün için birlik başkanına (5000), encümen üyelerine (2000), meclis üyelerine (1500) gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, birlik...