İMAR UYGULAMALARI

İMAR VE GECEKONDU PAYAS BELEDİYESİ 23 HAZİRAN 2010 ÇARŞAMBA

Soru

1-3194 sayılı İmar Kanunu yürürlükte iken bir parselden rızaen terk yapılmışsa daha sonra 18. madde uygulaması yapıldığında Düzenleme Ortaklık Payı alınır mı? Alınmaz mı? Alınırsa neye göre alınır?

2-Hisseli parsellerde yapılacak kaçak yapılar için uygulanacak para cezası inşaatı yapan kişiye mi, yoksa hissedara mı uygulanır?

3-Uygulama imar planında “konut alanı” olarak belirlenen yerlerdeki mevcut yapılarda ve inşa edilecek yapılarda; kahvehane, fırın, bakkal, tüpgaz bayi gibi ticari kullanımlar yer alabilir mi?

Özgür COŞKUN, Çevre Mühendisi PAYAS BELEDİYESİ - DÖRTYOL / HATAY

Cevap

1-3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18’inci maddesinin 6’ncı fıkrasına göre; “Bu fıkra hükümlerine göre, herhangi bir parselden bir defadan fazla düzenleme ortaklık payı alınmaz. Ancak, bu hüküm o parselde imar planı ile yeniden bir düzenleme yapılmasına mani teşkil etmez.” İmar Kanununun 18 inci Maddesi Uyarınca Yapılacak Arazi ve Arsa Düzenlenmesi İle İlgili Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 11’inci maddesine göre; “Düzenleme ortaklık payı oranı: Bir düzenleme sahasında tespit edilen düzenleme ortaklık ...