HAFTA TATİLİ RUHSATINI VERMEYE YETKİLİ MERCİ

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 8 MART 2010 PAZARTESİ

Soru

394 sayılı Hafta Tatili Kanununun 8 inci maddesinde “ İşbu kanunun ahkamı istisnaiyesinden istifade etmek isteyen müesseselerin sahip veya müdiri mes'ullerinin mahalli belediye meclislerine müesseselerinin nevi, evsaf ve şeraitini ve istihdam ettikleri memurin ve amele miktarını mübeyyin bir beyanname vererek ruhsatname almaları lazımdır. Belediye mıntıkalarından hariç bulunan müesseseler en yakın belediyelere müracaat ederler. Ruhsatnameler bir sene için muteberdir.” denilmektedir.

Hafta tatili ruhsatı almak isteyen işyerleri sahiplerinin dilekçeleri (Zabıta Dairesine) başkanlığımızca belediye encümenimize sunularak, encümenimizden çıkan karar doğrultusunda işlem yapılmakta idi. 394 sayılı Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen belediye meclisi ibaresi konusunda çelişkiye düşülmüş olup, hafta tatili ruhsat taleplerinin belediye encümenine mi yoksa belediye meclisine mi sunulmasının gerektiği ve ayrıca 394 sayılı Hafta Tatili Kanununun 4 üncü maddesinde belirtilen işyerlerinden ruhsat harcı alınıp alınamayacağı konusunda bilgi verir misiniz?

Emel AKÇAOĞLU, Zabıta Memuru Büyükşehir Belediyesi - Akdeniz / MERSİN

Cevap

Sorunuzda belirtilen, 394 sayılı Hafta Tatili Kanununun söz konusu maddesinde ‘mahalli belediye meclisi” sözcüğünün geçtiği hususu doğru olup, anılan Kanunun 12 inci maddesinde de, nüfusu on binden az olan şehir ve kasabalarda bu kanunun tatbikine belediye meclislerinin karar vereceği belirtilmiştir. Gerek 5393 sayılı Belediye Kanununda ve gerekse 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda; bu gibi ruhsatların hangi belediye organı tarafından (Meclis-Encümen-Başkan) verileceği görev ve yetkileri a...