PANSİYON BEKAR EVİNE İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI VERİLMESİ

İŞYERİ AÇMA BAHCELİEVLER BELEDİYESİ 11 MART 2010 PERŞEMBE

Soru

İlçemiz dahilinde pansiyon-bekarevi ile ilgili işyeri açılmak istenmektedir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe göre bu tür işyerleri özel yapı şeklini gerektiren işyerleri içerisinde sayılmamaktadır. Ancak aynı Yönetmeliğin sıhhi müesseseler için iş yerinde aranacak asgari ortak şartlar bölümünde otel ve pansiyonlar birlikte değerlendirilmiştir.

Bu nedenle ilgilinin pansiyon-bekarevi ile ilgili ruhsat başvurusunun özel yapı şeklini gerektiren işyerleri içerisinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususundaki görüşünüzü rica ederim.

Metin GÖK, Mühendis Bahcelievler Belediyesi - Bahcelievler / İSTANBUL

Cevap

3194 sayılı İmar Kanunun 30.maddesinde, yapının bittikten ve kullanılmadan önce yapı kullanma izni alınması zorunlu olduğu belirtilmiştir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5’inci maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendinde sayılan özel yapı şeklini gerektiren işyerleri incelendiğinde bunların nüfus yoğunluğu bulunan işyerleri ile tehlike arz eden işyerleri olduğu görülmektedir. Pansiyonlar da oteller gibi nüfus yoğunluğu bulunan işyeri olduğundan Yönetmelikte sayılmasa d...