ESKİ YAPILARA YAPI KULLANMA İZNİ VERİLMESİ

İMAR VE GECEKONDU İL ÖZEL İDARESİ 17 AĞUSTOS 2011 ÇARŞAMBA

Soru

2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanununun Değiştirilmesi Hakkında Kanunun; Geçici Madde 2’nin b bendinde “6785 sayılı İmar Kanunun ek madde 8 kapsamına giren alanlarda 10 Ocak 1975 tarihinden önce yapılmış yapıların yapı kullanma izni almış kabul edildiği” belirtilmektedir.

Özel idarelerin yetki sahasında köylerde 1975 yılından önce yapıldığı belirtilen evler var. Bunlar bizden yapı kullanma izni alınmış sayıldığına dair yazı istiyorlar. Biz böyle bir yazı vermeden önce 1975 önce yapıldığının ispatı için resmi bir evrak istiyoruz. Bu bağlamda elektrik, su aboneliği ya da kadastro kayıtları gibi evraklar istiyoruz. Bu anlamda muhtarın beyanı kabul edilebilir mi? Yapının 10 Ocak 1975 önce yapıldığını muhtar bir yazıyla beyan ederse bununla yapı kullanma izni almış kabul edilir diye yazı verebilir miyiz?

Filiz ALTINTAŞ, İnşaat Mühendisi İl Özel İdaresi - Merkez / MANİSA

Cevap

2981 sayılı Kanun’un müracaat işleriyle ilgili 7’nci maddesinin yedinci fıkrasına göre, “Süresi içinde belediye veya valiliğe müracaat etmeyen kişilere ait yapıların belediye veya valiliklerce, elektrik, su, kaçak inşaat zaptı veya benzeri kayıtlar veya haritadan incelenerek, ayrıca mahallinde araştırılarak tespit ve değerlendirme işlemleri tamamlanır. Ancak bu gibi hallerde 18 inci maddeye göre alınacak harçlar ve ekli cetvele göre tahakkuk ettirilecek harç beş kat ve peşin alınır.” Yasanın uyg...