İKİ FARKLI ÖĞRENİM BELGESİNE SAHİP MÜHENDİSİN KAMUDA VE ÖZEL SEKTÖRDE GÖREV ALMASI

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR İPEKYOLU BELEDİYESİ 10 TEMMUZ 2014 PERŞEMBE

Soru

Ben 15 yıllık bir çevre mühendisiyim. Ancak 2 yıl önce YGS ve LYS ye girerek İnşaat Mühendisliği programını kazandım. 1,5 yıl içinde inşaat mühendisliği diplomasını alabilirim. 3 adet sorum olacak:

1- Çalıştığım kamu kuruluşunda hem çevre hem de inşaat mühendisi olarak imzamı kullanabilir mi-yim? Yani her iki mesleğimi kurumda beraber icra edebilir miyim?

2- İki dalda mühendis olmam çalıştığım kamu kuruluşunda bana ek bir mali destek kazandırır mı? Derece ve kıdem olarak etkiler mi?

3- Emekli olduktan sonra her iki diplomamı serbest çalışırken kullanabilir miyim? Örneğin her iki diplomamla ihalelere girebilir miyim? Ya da her iki sektörde büro ve proje hizmeti sunabilir miyim?

Senar KAYA, Çevre Mühendisi İpekyolu Belediyesi - İPEKYOLU / VAN

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ek ve değişikliklerindeki hükümlere göre, bir görevin asale-ten, vekâleten ya da ikinci görev olarak yürütülmesi mümkündür. Belirtilen Kanunun 86. maddesinde; “Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenle-riyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir. Bir görevin memurlar eliyle vekâleten yürütülmesi halinde aylıksız vekâl...