PEYZAJ MİMARLARININ BELEDİYELERDE MİMAR KADROSUNDA ÇALIŞTIRILMASI

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 16 ŞUBAT 2022 ÇARŞAMBA

Soru

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda ‘Peyzaj Mimarlığı’ meslek tanımı bulunmamaktadır. Çev-re ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı, Kültür ve Tu-rizm Bakanlıkları ve bunların taşra teşkilatlarında çalıştırılan kadrolu memur Peyzaj Mimarları ‘Peyzaj Mimarı’ kadrosu bulunmadığından Mimar ve Mühendis kadrosunda istihdam edilmekte ve Özel hiz-met tazminatları Mimar ve Mühendislerin bulunduğu 1. Cetvele göre yapılmaktadır.

2013 itibari ile Yerel Yönetimlerde Peyzaj Mimarı kadroları oluşturulmuştur. Hazine ve Maliye Ba-kanlığının 03.03.2021 tarihinde yayınlanan genelge ile Yerel Yönetimlerde ‘Peyzaj Mimarı’ kadrosun-da çalışan sözleşmeli peyzaj mimarlarının ücret tavanları yükseltilmiş ve 2 sayılı ek ödeme cetvelinde ‘Şehir Plancısı’ ibaresinden sonra ‘Peyzaj Mimarı’ ibaresi eklenerek özel hizmet tazminatları ve ek ödemeleri Mimar ve Mühendislerle eşitlenmiştir. Sözleşmeli Peyzaj Mimarları 1. Derece 1. Kademe kadrolu peyzaj mimarlarının özel hizmet tazminatı ve ek ödemesi mimar mühendis kalemlerinden he-saplanmaktadır.

Bu durumda Belediyede çalışan 657 tabi devlet memuru olan ve kadrosu ‘Peyzaj Mimarı’ olan Peyzaj Mimarlarının Özel Hizmet tazminatı ve ek ödeme kalemleri hangi cetvelden ödenmesi gerek-mektedir? Peyzaj Mimarları Belediyelerde Mimar kadrosunda çalıştırılması mümkün müdür?

Erşan MENDERES, Peyzaj Mimarı Muğla Büyükşehir Belediyesi - Menteşe / MUĞLA

Cevap

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 43/B maddesinde; "B) Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi ku-rumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dere-celer dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının ek-lenmesi suretiyle hesaplanır…" hükmü yer almaktadır.Anılan Kanuna ekli (I) sayılı Ek Gösterge Cetvelinin "II-Teknik Hizmetler Sınıfı" bölümünün (a) ben-dinde; "Kadroları bu sınıfa dahil olup...