KAÇAK YAPILAN YAPILAR

İMAR VE GECEKONDU AMASRA BELEDİYESİ 18 TEMMUZ 2014 CUMA

Soru

1) Yapım yılı eski tarihlerde olan ve kaçak olarak yapılmış ve tamamlanmış aynı zamanda şahıslar tarafından da kullanılan binalarda şikâyet olması halinde belediyece 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesi uygulanmaktadır. 32. maddenin uygulandığı tarihten sonra tekrar bina kontrollerinde bu bina için mühür fekki yapılabilir mi?

2) 3194 sayılı İmar Kanununun 32. maddesi göre yapı tatil zaptı tutanağı düzenlenen kaçak yapı-laşmalar için kaçak uygulamanın olduğu yere yapı tatil zaptının asılması mühürleme yapılmış olarak değerlendirilir mi? Ayrıca mühür yapmak gerekir mi?

Oğuzhan KIRANSOY, Tekniker Amasra Belediyesi - Amasra / BARTIN

Cevap

3194 sayılı İmar Kanununun 2. maddesi hükmüne göre, belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılar bu Kanun hükümlerine tabi olup, aynı Kanunun 21. maddesi uyarınca da, bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 26. maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması zorunlu-dur. 3194 sayılı Kanunun 26. maddesinde kamuya ait yapı ve tesisler ile sanayi tesislerinde, 27. ma...