BİNALARIN DIŞ GÖRÜNÜMÜNÜ BELİRLEME, YAPI KULLANMA İZNİ OLMAYAN YAPILARA ELEKTRİK SU BAĞLAMA

İMAR VE GECEKONDU YOKUŞDİBİ BELEDİYESİ 3 AĞUSTOS 2006 PERŞEMBE

Soru

1-Turizm bölgesi ilan edilmiş çambaşı turizm bölgemizde 1998 yılında imar planları onaylanmış ve yürürlüğe girmiştir. İmar planları yapımı aşamasında mevcut binalar haritalara işlenmiştir. Ancak bu mevcut yapıların, %70 yakını imar mevzuatı ve 1/1000 çambaşı truzim bölgesi yapılaşma hükümlerine uymamakla beraber (kat adedi, inşaat emsali, çekme mesafeleri vb. ) yapı ruhsatları da yoktur. Öncelikle bu binalara ruhsat verme şansımız olmadığına göre ruhsatsız yapılara dış görünüm ve estetiği sağlamak amacıyla nasıl bir yaptırım uygulayabiliriz ve bina sahiplerine hangi maddeye dayanarak tebliğ yapılabilir ve tebliğe uymayanlara encümence herhangi bir cezai konum söz konusu olabilir mi?

2-T. C. K nın 184. maddesinin 6. fıkrası Anayasa Mahkemesince iptal edildiğinden, bu mevcut binalara yapı ruhsatı verilemediğine göre, elektrik, su, kanalizasyon, hizmetleri konusunda nasıl bir uygulama yapabiliriz?

İlkay ACAR, Fen Memuru Yokuşdibi Belediyesi - Kabadüz / ORDU

Cevap

1-3194 sayılı İmar Kanununun 21. maddesinin 4. fıkrasında; belediyelerin veya valiliklerin mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin etmeye yetkili oldukları belirtilerek, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yapılmış yapıların da bu hükme tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Ancak İmar Kanununda bu hükme uymayanlara bir ceza öngörülmemiştir. İmar Kanununun 21. madde...