RUHSAT YENİLEMESİNDE HARÇ ALINIR MI?

İMAR VE GECEKONDU SELÇUKLU BELEDİYESİ 17 AĞUSTOS 2009 PAZARTESİ

Soru

3194 sayılı İmar Kanununun 29.maddesinde "Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren 2 yıldır. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddeti ile birlikte 5 yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılır. Bu durumda ruhsat alınması mecburidir. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklıdır.

Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmaz..." hükümlerine yer verilmiştir.

Buna göre yapı ruhsatı alınan ve 2 yıl içinde inşaata başlanan ancak 5 yıllık süre sonunda bitirilemeyen ve 5 yıllık süre sona ermeden ruhsat yenilemesi yapılan yapılardan ayrıca harç alınmaması, varsa muafiyetlerin dikkate alınması gerektiği anlaşılmaktadır. Ancak 5 yıllık ruhsat süresi sona eren ve ruhsat yenilemesi yapılmayarak ruhsatı hükümsüz hale gelen yapılara yeniden yapı ruhsatı tanzim edilirken; ilk ruhsat tarihinde yürürlükte olan ve 2982 sayılı Kanunla getirilen harç muafiyetinin, 4369 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesi dikkate alınarak uygulanıp uygulanmayacağı ve bina inşaat harcının tahsil edilip edilmeyeceği konusunda bilgi verilmesini ve kanuni dayanağının belirtilmesini arz ederim.

Bahattin ÇELİK, Yapı ruhsat kontrol görevlisi Selçuklu Belediyesi - Selçuklu / KONYA

Cevap

3194 sayılı İmar Kanununun 29.maddesine göre, inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olmaması halinde ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında yeniden harç alınmaması gerektiği değerlendirilmektedir.4369 sayılı Kanunun geçici 3.maddesinde; “2982 sayılı Kanun hükümlerine göre, 31/12/1997 tarihine kadar vergi, resim ve harç istisna ve muaflıklarından yararlananlardan, söz konusu Kanunun 8 inci maddesinde yazılı şartlara uymayan kişi veya kurumlardan a...