ASANSÖR İŞLETME İZNİ

İMAR VE GECEKONDU YENİŞEHİR BELEDİYESİ 12 MAYIS 2010 ÇARŞAMBA

Soru

1-Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinin 5’inci maddesi gereği, İlçemizde asansör işletme iznine esas yapılan kontrollerde geçmiş yıllarda asansör montajı yapılarak, asansör işletme izni alınmadan asansörü hizmete alınan binalar olduğu görülmüş, bina sorumlularına işletme izni alınması için gerekli tebligatlar yapılmıştır. (İlçemizde 22/02/1988 tarih 1/10 syf ile yapı ruhsatı, 20/08/1996 tarih 49 sayfa ile yapı kullanma izin belgesi düzenlenen ve H:24.50 m.(8 katlı-konut) 20 adet asansörün bulunduğu … Sitesi ilçemizde bulunan bu tür yapılara bir örnektir.)

Bina yöneticileri, söz konusu yönetmelikler gereği, istenen belgelerin aylık bakım sözleşmesi yapılan asansör firmaları tarafından verilemediğini, ilgili asansörlerin ve güvenlik ekipmanlarının CE Belgelerinin bulunmadığını ve bahse konu yönetmeliklere uygun hale getirebilmelerinin büyük maliyetler getirdiğini belirterek, kurumumuza başvurmaktadırlar.

Söz konusu asansörlerin ve güvenlik ekipmanlarının istenen belgeleri karşılamadığı göz önünde bulundurularak asansörlerin faaliyetlerine son verilmesi ve 31/01/2007-26420 tarih/sayılı Resmi Gazete de yayımlanan; (95/16/AT) Asansör Yönetmeliğinin 29 uncu maddesindeki “Aykırı Davranışlarda Uygulanacak Hükümler” gereği işlem yapılıp yapılmaması veya işletme ruhsatının ne şekilde düzenleneceği hususunda tereddüt yaşanmış olup, konu hakkında aydınlatıcı bilgi verir misiniz?

2- (95/16/AT) Asansör Yönetmeliğinin İşletme Ruhsatıyla ilgili 21’inci maddesinde “Asansör firması tarafından Belediyeden veya Belediye hudutları dışındaki yapılar için Valilikten alınan belgedir. Bu belge verilirken; asansör firmasınca bu Yönetmelik gereği asansörün tasarımı, projelendirilmesi (avan, uygulama, mukavemet, trafik hesapları), imalatı ve montajı yapılarak ve bakım sözleşmesiyle bakımı üstlenilerek, can ve mal güvenliği açısından uygun olması ve CE uygunluk işareti ile Onaylanmış Kuruluştan alınan AT tip inceleme belgesinin ve AT uygunluk beyanının varlığı aranır” hükmü yer almaktadır.

Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinin; 6’ncı maddesinde “ Asansörü monte eden veya onun yetkili servisi, monte edilen asansör için garanti süresi boyunca aylık bakım ve servis hizmetlerini vermek zorundadır. Garanti süresi içinde bina sorumlusu ile asansörü monte eden veya onun yetkili servisi arasında aylık bakım ve servisi hizmetleri sözleşmesi yapılması zorunludur” diye belirtilmektedir.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanarak; 14.06.2003 tarih ve 25138 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 5’inci maddesinde “İmalatçı-üretici ve ithalatçı firmalar, imal veya ithal ettikleri, ekli listede yer alan mallar için; Bakanlığa başvurarak garanti belgelerini onaylatmak ve tüketicilere verilecek garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar.

Bu Yönetmelik hükümlerine göre hazırlanacak garanti belgesinin tasdik edilerek tüketiciye verilmesini temin etmekle satıcı, bayii, acente ya da temsilcilikler yükümlü ve sorumlu tutulmaktadır.

Garanti belgesi ile satılmak zorunda olan mallar ve bunlara ait garanti sürelerini gösterir ek-2 listede asansörler 2 yıllık garanti kapsamında gösterilmiş, aynı zamanda 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 13’üncü maddesi ile de Garanti Belgesi şartı getirilerek, malın teslimiyle garanti süresinin başlayacağı bildirilmiştir.

Ancak idaremizce düzenlenecek işletme ruhsatı aşamasında, bazı asansör firmalarının tüketiciye asansör garanti belgesi düzenlemek zorunda olmadıkları beyan etmekte olduğu tespit edilmiştir.

Yukarı da bahse konu yönetmelik hükümleri doğrultusunda garanti belgesi tüketicinin korunması kapsamında tüketicinin, Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği kapsamında bina sorumlusunun ve ilgili idarenin işletme izni aşamasında istemesi gereken bir belge niteliğinde olması nedeniyle bazı asansör firmaları tarafından verilememesi ruhsata esas işlemlerde tereddüt oluşturmuştur.

Konu ile ilgili görüşünüzün bildirilmesi hususunda gereğini arz ederiz.

Kamuran TORAMAN, TEKNİKER YENİŞEHİR BELEDİYESİ - YENİŞEHİR / BURSA

Cevap

1-Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinin 5’inci maddesine göre; “Asansörün monte edildiği binaya uygunluğu ile ilgili işlemler, Belediye veya Belediye hudutları dışındaki yapılar için Valilik veya ilgili kanunlar çerçevesinde yapı ruhsatı vermekle yetkilendirilen kurum ve kuruluşlar tarafından 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili diğer kanunlar ve bu kanunlar kapsamında yürürlükte bulunan mevzuata göre yürütülür. Bu Yönetmelik kapsamına giren asansörlerin kayıt altına alınması ...