FUAR’DA KURULAN İŞYERLERİNE RUHSAT VERİLMESİ

İŞYERİ AÇMA GÖZCÜLER BELEDİYESİ 8 HAZİRAN 2010 SALI

Soru

Belediyemizin sınırları içerisinde her yıl açılan 21 günlük Fuara (hediyelik eşya, konfeksiyon satışı vs.) belediye başkanımızın yazılı izni ile bütün yaz boyu izin verildiğinden belde esnafları tarafından şikayet konusu olmuştur.

Fuar veya Panayır olarak nitelendirilen bu tip işyerlerine ruhsat verilirken her işyerine ayrı ayrı mı ruhsat verilir? Yoksa fuar adı altında açılan hediyelik eşya türü satışı yapılan işyerlerine fuar açan kişinin adına toplu bir şekilde gösterilip tek ruhsat düzenlenir mi? Fuar'ın(pazar yeri) açıldığı arazi kamu tüzel kişiliğine ait bir arazidir. İhale yolu ile şahsa kiraya veriliyor. Bu şahıslar da pazarcılara kiralıyor. Burayı nasıl ruhsatlandırabiliriz? Ya da nasıl izin vereceğiz?

Necati YAKUT, Zabıta Kom. V. Gözcüler Belediyesi - İskenderun / HATAY

Cevap

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 52 nci maddesinde; “Belediye sınırları içinde bulunan aşağıdaki yerlerden herhangi birinin satış yapmak veya sair maksatlarla ve yetkili mercilerden usulüne uygun izin alınarak geçici olarak işgal edilmesi, İşgal Harcına tabidir.1- Pazar veya panayır kurulan yerlerin, meydanların, mezat yerlerinin her türlü mal ve hayvan satıcıları tarafından işgali,2- Yol, meydan, pazar, iskele, köprü gibi umuma ait yerlerden bir kısmının herhangi bir maksat için işgali,...