OKUL SERVİS ARAÇLARI

MÜTEFERRİK NEVŞEHİR BELEDİYESİ 1 NİSAN 2008 SALI

Soru

28.08.2007 tarih ve 26627 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Ulaştırma Bakanlığı Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin 3. maddesinde okul servis araçlarının kalkış noktasıyla varış noktası arasında kalan güzergah izin belgesi ve özel izin belgesinin trafik denetleme şube veya bürolarınca verileceği belirtilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanununun 15. maddesinin (p) bendinde ise “her türlü servis ve toplu taşıma araçlarının sayılarını ücret tarifelerini zaman ve güzergahlarını belirleme yetkisi belediyelere verilmiştir.” denmektedir. Buna göre öğrenci servislerine güzergah izin belgesini kim verecek?

Erkan ALTUNDAĞ, Trafik Zabıta Memuru Nevşehir Belediyesi - Merkez / NEVŞEHİR

Cevap

Büyükşehir olan yerlerde trafik komisyonlarının tüm yetkileri büyükşehir belediyelerine (UKOME) geçmiş bulunmaktadır. Diğer belediyelerde ise; trafik komisyonlarının yetkileri kısmen (trafik düzeni ve güvenliği açısından) korunmaktadır. Büyükşehir belediyesi okul servis araçlarının kalkış noktasıyla varış noktası arasında kalan güzergahlar trafik komisyonunda belirlendikten sonra komisyondaki kararlara uygun olarak güzergah izin belgesinin ve özel izin belgesinin trafik denetleme şube veya bürol...