İTFAİYE PERSONELİ ALIMI, KADRO İHDAS İPTALİ

MÜTEFERRİK SEBEN BELEDİYESİ 6 ARALIK 2006 ÇARŞAMBA

Soru

1- Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslar çerçevesinde belediyemizde memur norm kadro kütükleri oluşturulmuş, bunun sonucunda belediyemizde 3 itfaiye eri kadrosu mevcut olup, bu kadrolar münhal durumdadır. Münhal bulunan bu itfaiye eri kadrolarına açıktan atama yapılabilmesi için Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 16. maddesi hükmü gereğince başlangıçtan itibaren sonuç aşamasına kadar nasıl bir prosedür izlenecektir?

2- Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 16. maddesinin 2. fıkrasında “ Bu sınava giren adaylardan itfaiye eri olarak atanmak isteyenler, belediyenin kadro sayısı ile aranan nitelikleri belirterek açtığı ve ilan ettiği itfaiye eri sınavına başvururlar.” Denilmektedir. Bu fıkrada geçen ilan lafzını nasıl yorumlamamız gerekmek-tedir. Bu ilanın nasıl ve nerelerde yapılması gerekmektedir?

3- 5393 sayılı Belediye Kanununun 51. maddesine dayanılarak İçişleri Bakanlığınca hazırlanacak Zabıta Yönetmeliği ne zaman yayımlanacaktır?

4- Belediyemizde norm kadro ile ilgili esaslar çerçevesinde memur kadro kütüğü oluşturularak 3. derece 1 adet hesap işleri müdürlüğü kadrosu ihdas edilmiştir. Bu kadro halen dolu olu, Hesap İşleri Müdürü-nün müktesebi 2. derecenin 5. kademesidir. Tahsil durumu ise lise mezunudur. Norm kadro ile ilgili esaslar-daki (l) sayılı kütükte hesap işleri müdürlüğü kadrosu 11070 unvan kodu ile gösterilmiş, en üst 1 ve en alt 4. derece verilmiştir. Bu durum göz önüne alınarak, müktesebi 2. derecenin 5. kademesi olan ve lise mezunu olan Hesap İşleri Müdürünün 3. derece kadrosu meclis kararı ile iptal edilip, 2. derece hesap işleri müdürü kadrosu ihdas edebilir mi?

Turan YILMAZ, Yazı İşleri Müdürü SEBEN BELEDİYESİ - SEBEN / BOLU

Cevap

1- Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin 16. maddesinde sınav düzenlenmiştir. Buna göre belediyeler ilk defa itfaiye eri kadrolarına atanacakları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapıla-cak Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ na giren ve 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alanlar arasından yapacakları sözlü sınav ile alacaklardır. 2- Adı geçen Yönetmelikte ilandan bahsedilmiş, ilanının nerede nasıl yapılacağı belirtilmemiştir. Ancak, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ na giren...