HİSSELİ PARSELLERDE YAPI RUHSATI

İMAR VE GECEKONDU TÜRKELLİ 14 TEMMUZ 2008 PAZARTESİ

Soru

1-3194 sayılı İmar Kanunu’na göre tapu baba adına kayıtlı iken oğlunun üzerine ruhsat yazılabilir mi? Yazılan bu tip ruhsatlar geçerli midir? Babanın düz bir yazıyla falan ada, parsele oğlumun ev yapmasına müsaade ediyorum demesi yeterli olur mu?

2-3194 sayılı İmar Kanunu’na göre mevcut parsel üzerinde önceden yapılmış evler var. Bu evlerin toprak kısmı hisseli olmasına rağmen ev zamanında kim yapmışsa onun adına kadastro dip notunda falanca oğlu falancanın diye yazıyor. Bu durumda toprak hisseli olmasına rağmen ev kişinin olduğu halde ruhsat alarak üzerine kat yapabilir mi? Yoksa muvafakatname alınması mı gerekir?

3-3194 sayılı İmar Kanunu’na göre beldemizde belediye kurulmadan önce yani yakın tarihimize göre 1988 - 1992 yılları arasında yapılan inşaatlar var. Bu inşaatların mevcuduna ruhsat vermeden üzerine ruhsat vermek imar kanuna aykırı mıdır? Bu durumdaki binalar tespit edildiğinde nasıl işlemler yapılmalı? Birde tapu hisseli ise hissedarlardan izin almak gerekir mi? Alınmadan işlem yapılırsa sonuç ne olur? Bir de küçük yerlerde çalışan personeller başkanın baskısı altında kalıyor, o zaman bu durumda ne yapmak gerekir?

HASAN AYDIN , İNŞAAT TEKNİKERİ TÜRKELLİ - TRABZON / BEŞİKDÜZÜ

Cevap

1-3194 sayılı İmar Kanunu’nun 20’nci maddesine göre; “Yapı:a) Kuruluş veya kişilerce kendilerine ait tapusu bulunan arazi, arsa veya parsellerde,b) Kuruluş veya kişilerce, kendisine ait tapusu bulunmamakla beraber kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları tahsis veya irtifak hakkı tesis belgeleri ile, İmar planı, yönetmelik, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılabilir.”Aynı Kanunun 22’nci maddesine göre; “Yapı ruhsatiyesi almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vek...