MERA KANUNUNA GÖRE BAZI BELEDİYENİN SORUMLULUKLARI

İMAR VE GECEKONDU YOKUŞDİBİ 13 AĞUSTOS 2008 ÇARŞAMBA

Soru

1- 4342 sayılı Mera Kanununun 19 uncu maddesinde; “Muhtarlar ve belediye başkanları, mera, yaylak ve kışlaklara tecavüz olduğu takdirde durumu derhal Bakanlık il veya ilçe müdürlüğüne, il ve ilçe müdürlükleri de valilik veya kaymakamlığa bildirmekle yükümlüdürler” hükmü bulunmaktadır. Söz konusu alanlara yapılan tecavüzler tutanakla bildirildiğinde, alanların tahliye işlemlerinin, kaymakamlık veya valilik makamlarından herhangi bir yetkili olmadan, belediyemizce yapılması istenmektedir. Belediyemizde söz konusu tahliye işlemelerinin Tarım İlçe Müdürlükleri veya Kaymakamlıkça konuya vakıf olan kişilerce yapılması ve orada yaşayan halkın bilgilendirilmesi istemekte ve tahliye işlemlerinde bu nedenle aksaklıklar meydana gelmektedir. Mera Kanununda tahliye işlemleri için belediyelere herhangi bir hüküm getirilmediğinden, Kaymakamlık Makamının tahliye istemi işlemini yapmadığımız takdirde yasal boyutu nedir, Kaymakamlık Makamının tahliye yazısını emir olarak mı algılamamız gerekir?

2- 4342 sayılı Mera Kanununun 20’ nci maddesinde inşaat yasakları belirtilmiş, söz konusu alanlara yapılan kaçak yapılarla ilgili belediyemizce 775 sayılı Gecekondu Kanununun 18’nci maddesine göre olay yeri tutanağı düzenlenmektedir. 775 sayılı Kanunun 18’nci maddesine göre Devlet hazine yerlerinde yapılan aykırı yapılar iskân edilsin veya edilmesin derhal yıktırılır hükmünden dolayı yıkım işlemi yapılmadan yapı sahibine tebliğ yapılma zorunluluğu var mıdır? Ayrıca, Türk Ceza Kanununun 184 üncü maddesi gereği Savcılığa suç bildirisini hangi makamın yapması gerekir? Yıkım masrafları haricinde maddi ceza uygulanabilir mi?

3- Tapu kaydı olmadığından dolayı turizm bölgesi içerisinde kalan lakin vasfı mera olan arazilerde ahşap yapı ruhsatı verilebilir mi?

İlkay ACAR, Fen Memuru YOKUŞDİBİ - KABADÜZ / ORDU

Cevap

1- Sorunuzda da değinildiği üzere,4342 sayılı Mera Kanununun 19 uncu maddesinde, aynen “… Muhtarlar ve belediye başkanları, mera, yaylak ve kışlaklara tecavüz olduğu takdirde durumu derhal Bakanlık il veya ilçe müdürlüğüne, il ve ilçe müdürlükleri de valilik veya kaymakamlığa bildirmekle yükümlüdürler. Bu makamlarca 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun veya 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75 inci maddesi uyarınca gerekli işlemler yapılır” hükmüne...