BELEDİYE MEMURLARINA İKRAMİYE ÖDENMESİ

MEMURLARIN MALİ HAKLARI VE SOSYAL YARDIMLAR ALACAHÖYÜK BELEDİYESİ 3 ARALIK 2008 ÇARŞAMBA

Soru

1- 5393 sayılı Kanunun 49. maddesinin ilgili fıkrasında memurlara ödenecek ikramiye ile ilgili olarak '' Sözleşmeli ve işçi statüsünde çalışanlar hariç belediye memurlarına, başarı durumlarına göre toplam memur sayısının yüzde onunu ve Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayının (20.000) gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere, hastalık ve yıllık izinleri dâhil olmak üzere, çalıştıkları sürelerle orantılı olarak encümen kararıyla yılda en fazla iki kez ikramiye ödenebilir.'' hükmü yer almaktadır. Aşılmaması gereken 20.000 gösterge rakamı bir ikramiye için mi, yoksa iki ikramiye için midir? Diğer bir ifadeyle yılda iki ikramiye alacak olan bir memur 40.000 gösterge rakamına göre ikramiye alabilir mi?

2- Belediyede 657 sayılı Kanuna tabi tek memur olarak çalışmaktayım. Yukarıdaki Kanun maddesinin ilgili fıkrasında geçen, toplam memur sayısının %10'unu geçmemek üzere ifadesine göre hesaplandığında, 1 tamsayı bile oluşturmuyorum. Yılda iki adet ikramiye alabilir miyim?

Hüseyin YILDIZ, Muhasebeci ALACAHÖYÜK BELEDİYESİ - ALACA / ÇORUM

Cevap

1- 5393 sayılı Kanunun 49. maddesinin son fıkrasında; “Sözleşmeli ve işçi statüsünde çalışanlar hariç belediye memurlarına, başarı durumlarına göre toplam memur sayısının yüzde onunu ve Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayının (20.000) gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarı geçmemek üzere, hastalık ve yıllık izinleri dâhil olmak üzere, çalıştıkları sürelerle orantılı olarak encümen kararıyla yılda en fazla iki kez ikramiye ödenebilir.” Açık hükmü bulunmaktadır. Bu hüküm uyarın...