GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ

MÜTEFERRİK ORMANLI BELEDİYESİ 7 OCAK 2007 PAZAR

Soru

Beldemizin çarşı merkezinde bulunan binalarımız sıvasız ve boyasızdır bu durum görüntü kirliliğine ve estetik açıdan göze iyi bir görüntü vermemektedir. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için belediye meclisimiz mevcut binaların sıvanıp ve boyanması yönünde karar almış ve bu karar bina sahiplerine 6 aylık süre verilerek bildirilmiş olup, 6 ayın sonunda yapılan denetimler sırasında bina sahiplerinin her hangi bir sıva boya işlemlerini yapmadıkları anlaşılmıştır.

Belediyemizce bu konuda yapı sahiplerine her hangi bir idari para cezası işlemi yapılabilir mi? Yapılırsa hangi kanun hükümlerine göre hareket etmemiz gereklidir?

Bayram YILMAZ, Fen İşleri ORMANLI BELEDİYESİ - KARADENİZEREĞLİ / ZONGULDAK

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 13. maddesine göre belediye sınırları içinde oturan, bulunan veya ilişiği olan her şahıs, belediyenin kanunlara dayanan kararlarına, emirlerine ve duyurularına uymakla ve belediye vergi, resim, harç, katkı ve katılma paylarını ödemekle yükümlüdür. 15. maddenin (b) fıkrası ile 18. maddenin (m) fıkrasına göre yönetmelik çıkarmak, emir vermek, belediye yasakları koymak ve uygulamak belediyenin yetki ve imtiyazları arasında yer almaktadır. Aynı zamanda 1608 sayılı Yasa...