İDARİ PARA CEZASI TUTANAĞI VE İTİRAZ, İTFAİYE BİRLİĞİ

MÜTEFERRİK FİNİKE BELEDİYESİ 5 NİSAN 2007 PERŞEMBE

Soru

1-2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyat Kanununun değişik 6. maddesinde belirtilen suçları işleyen işyeri sahibine belediye encümenince idari para cezası verilir hükmü yer almaktadır.

Ancak, suç tespiti asayiş kontrolü yapan polis tarafından yapılmakta düzenlenen tutanak mülki amir tarafından gereği yapılmak üzere belediyeye gönderilmektedir.

a)Encümen ceza kararının dayanağı polis tutanağı olur mu?

b)İşyeri sahibinin bu tutanağa itiraz hakkı nasıl olacak?

2- Belediyemiz ilçe belediyesi olup, ilçemize bağlı 4 belediye ile birlikte itfaiye birliği kurduk ve başarılı bir şekilde çalışıyoruz.

21.10.2006 tarih ve 26326 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin kapsam başlıklı 2. maddesinde, “Bu Yönetmelik belediye itfaiye teşkilatını kapsar” denilmektedir.

Mahalli idare birliği olan birliğimizin bu Yönetmelik kapsamına dahil olup, olamayacağının bildirilmesini arz ederim.

Faruk KURT, Belediye Personeli FİNİKE BELEDİYESİ - Finike / ANTALYA

Cevap

1- a) 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyat Kanununun değişik 6. maddesinde belirtilen suçları işleyen işyeri sahibine belediye encümenince idari para cezası verileceği, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 37. maddesinde ise kolluğun, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerini genel güvenlik ve asayiş yönünden denetleyeceği, denetimler sırasında tespit edilen mevzuata aykırı hususların, yetkili idarelere gereği yapılmak üzere bildirileceği hükme bağlandığından, kolluğun düzen...