KIDEM TAZMİNATI TAVANI

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER YENİFAKILI BELEDİYESİ 12 MART 2010 CUMA

Soru

1- Emeklilik süresi dolmuş ve daimi işçi kadrosunda çalışan bir personelimizin emeklik ikramiyesini hesaplayacağım. Fakat bir yıllık kıdem tazminatı tutarı kıdem tazminatı tavanını geçmektedir. Bu durumda, kıdem tazminatı hesabında şuan 2427,04 olan kıdem tazminatı tavanına riayet etmem gerekiyor mu? Bu oranın geçilmesi durumunda yasal sorumluluklarımız nedir?

2- 2009 yılında emekli olan bir personelinde emeklilik ikramiyesi kıdem tazminatı tavanına dikkat edilmeden yapılmıştır. Bu durumda kişi borcu çıkarılıp düzeltilmesi gerekir mi veya yapmamız gereken işlem nedir.

Müzeyyen GÜMÜŞ, Muhasebe Elemanı Yenifakılı Belediyesi - Yenifakılı / YOZGAT

Cevap

1- Kıdem tazminatı 1475 sayılı İş Kanunun 14 üncü maddesinde düzenlenmiş olup, maddenin 13 üncü bendi uyarınca toplu sözleşmelerle ve hizmet akitleriyle belirlenen kıdem tazminatlarının yıllık miktarı Devlet Memurları Kanununa tabi en yüksek Devlet memuruna 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemeyecektir. Dolayısıyla kıdem tazminatı tavanı her tam yıl için işçiye ödenecek kıdem tazminatının en üst sınırı olup bu mi...