MADENCİLİK FAALİYETİNE İLİŞKİN GEÇİCİ TESİSLER, BUNLARIN FEN VE SAĞLIK KURALLARINA UYGUNLUĞU

İŞYERİ AÇMA İL ÖZEL İDARESİ 30 EYLÜL 2014 SALI

Soru

Maden Kanununun 7. maddesinde, imar planı bulunmayan alanlarda madencilik faaliyetleri için kurulan geçici tesislerin inşaat ve yapı kullanma iznini tabi olmadığını fakat fen ve sağlık kurallarına uygun olduğunun ilgili il özel idaresine bildirilmesi gerektiği belirtilmektedir.

1- Maden Kanununu ve Yönetmeliğindeki "tanımlar" kısmında belirtilen ve ruhsat sahası içinde kurulan tüm tesisler (kırma-eleme, hazır beton tesisi, asfalt plenti, vs.) geçici tesis midir?

2- Ruhsat sahası içindeki geçici tesislere, işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeden önce mi yoksa ruhsat düzenlendikten sonra mı fen ve sağlık kurallarına uygunluk yazısı alınması gereklidir?

3- Geçici tesislerin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğunun nasıl bildirilmesi gerekmektedir, statik, mimari proje vs. ile mi? Eğer proje tarzında verilmesi gerekiyorsa İdaremiz tarafından denetlenmesi gerekir mi yoksa ilgili mühendislerin fen ve sağlık kurallarına uygun olduğunu yazılı beyan etmeleri yeterlimidir?

4- Fen ve sağlık kurallarına uygunluk tesis kurulmadan önce mi verilmelidir? Eğer öyleyse ruhsat sahası içine kurulduktan sonra fen ve sağlık kurallarına uygun olduğu nasıl bildirilir?

Yüksel DOĞAN, Maden Mühendisi İl Özel İdaresi - merkez / KARAMAN

Cevap

CEVAP: 1- 3213 sayılı Maden Kanununa göre, imar alanları içinde kalan madencilik faaliyetleri, ilgili yerel merciden izin alınarak yapılır. Ruhsat alındıktan sonra imar alanları içine alınan maden sahalarına bu hüküm uygulanmaz. İmar planı bulunmayan alanlarda yapılan veya yapılacak olan madencilik faaliyetleri ile bu faaliyetlere bağlı geçici tesisler ve bunların müştemilatı için imar planı yapılmaz. İşletme ruhsatları çevre düzeni ve imar planları notuna işlenir. İmarsız alanlarda yürütülen ma...