TCK 184. MADDE

İMAR VE GECEKONDU ÇAYIROVA BELEDİYESİ 3 TEMMUZ 2006 PAZARTESİ

Soru

12.10.2004 tarihinde yayımlanan TCK nın 184. maddesi 3. fıkrasında; yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır denilmektedir. 29.06.2005 tarihinde kabul edilen 5377 sayılı TCK nunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 21. maddesi TCK nın 184. maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir (6) ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz denilmektedir. 12.10.2004 den önce yapılmış binalarda sınai faaliyette bulunan (1, 2, 3 GSM) işyerlerine yapı kullanım izin belgesi olmadan işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilip verilemeyeceği konusundaki görüşlerinizi belirtirseniz memnun olurum.

Salih EKİNCİ, Zabıta Memuru ÇAYIROVA BELEDİYESİ - Gebze / KOCAELİ

Cevap

5377 sayılı Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 21. maddesi ile 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 184. maddesine; “ikinci ve üçüncü madde hükümleri, 12.10.2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.” Şeklinde 6. fıkra eklenmiştir. Dolayısıyla; 12.10.2004 tarihinden önce yapıldığı kanıtlanan binalarda açılacak olan işyerlerine, yapı kullanma izni olmadan işyeri açılma ve çalışma ruhsatı verilebileceği düşünülmektedir.