TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ VE CUMARTESİ GÜNÜNÜN İŞGÜNÜNDEN SAYILMASI

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 8 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE

Soru

Belediyemiz ile işçi sendikası arasında görüşülen ancak uyuşmazlık sonucu Yüksek Hakem Kuruluna giden ve geçtiğimiz hafta sonuçlanan toplu iş sözleşmenin bazı maddelerinde yoruma açık görünen ve işçi aleyhine yorumlanan maddeleri hakkında görüş almak istiyorum.

Yüksek Hakem Kurulundan gelen bazı maddeler aşağıdaki gibidir.

Normal Çalışma Süresi : Haftalık çalışma süresi 40 saattir. Bu süre aşılmamak ve gün ortasında 1 saatten az olmamak kaydıyla ara dinlenmesi verilmek şartıyla çalışma saatleri işin icabına göre işverence tanzim edilir. Bu 40 saatlik haftalık çalışma süresi 5 işgününe bölünmek suretiyle günlük çalışma bulunur.

Yıllık Ücretli İzinler : A) Hizmeti 1-5 yıl olanlar için 22 işgünü, hizmeti 5-10 yıl olanlar için 28 işgü-nü, hizmeti 10 yıldan fazla olanlar için 33 işgünü ücretli izin verilir. Bu yıllık ücretli izinler işverence uygun görülürse 10 işgününden aşağı olmamak üzere 3'e bölünebilir. Bu izinler bir birimde çalışanların %10 unu geçemez.

Tatillerde Çalışma ve Ücreti : A) Ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatillerinde işçilerin dinlendirilmeleri esastır. Cumartesi akdi Pazar günü hafta tatilidir. Ancak onayı alınarak çalıştırılacak işçilerin, çalıştırıldıkları her gün için yevmiyelerine Cumartesi günü için 2 (1+2=3), Pazar ve bayram günleri için 3 (1+3=4) ilave yevmiye ödenir. (Çalışma karşılığı izin içinde aynı koşullar geçerlidir.)

Fazla Çalışma Ücreti : A.Bu Toplu İş Sözleşmesi ile belirlenen hafta içi çalışma süresi olan 40 saati aşan çalışma, fazla süreli çalışma olarak tanımlanır. Yapılan fazla süreli çalışmanın ücreti, normal çalışma ücretinin %50 fazlası ile ödenir. B.Haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışmalardır. 45 saati aşan çalışmalar için işçinin gündeliği %100 fazlası ile ödenir. E.Ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatillerinde; fazla çalışma için çağrılan işçi 8 saatten az olmamak kaydıyla çalıştırılır.

Yukarıda belirtilen maddeler neticesinde; senelik izinler hesaplanırken Cumartesi günleri işgününden sayılıp izinlerden düşülmesi mi gerekir. Konuyla ilgili açıklayıcı bilgi verirseniz seviniriz.

Ertan PARLAK, İŞÇİ KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ - İZMİT / KOCAELİ

Cevap

4857 sayılı İş Kanunu’nun 56' ncı maddesine göre; yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz. Ulusal bayramlar, hafta tatili ve genel tatil günleri 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilmiştir. Söz konusu Kanunun 1 ve 2' nci maddelerine göre; -1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü ulusal bayramdır. Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün ...