ESKİ HÜKÜMLÜ İSTİHDAMI

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER FATSA BELEDİYESİ 4 ŞUBAT 2008 PAZARTESİ

Soru

Belediyemizde, 4857 sayılı İş Kanununun 30’uncu maddesi gereğince çalışmakta olan eski hükümlü işçilerden emekliye ayrılanların olması nedeniyle 2 eski hükümlü kontenjan açığımız ortaya çıkmış olup, 5393 sayılı Kanunun 49’uncu maddesinde belirtilen oranı aşmamız nedeniyle İçişleri Bakanlığının izni ile iki eski hükümlü işçi istihdam edilmiştir.

5620 sayılı Kanunun 2’nci maddesi gereğince geçici işçilerin kadroya geçirilmesi için 2005 veya 2006 yıllarında geçici iş pozisyonunda 6 ay veya daha fazla çalışmış olma şartı arandığından bu işçiler için kadro işlemi yapılamamakta, ayrıca norm kadro ile verilen işçi kadromuz yeterli gelmemektedir.

4857 sayılı Kanunun 101’inci maddesi gereğince Belediyemize her ay için para cezası uygulanmaması için halen çalışmakta olan bu iki eski hükümlü işçiler için nasıl bir işlem yapmamız gerekmektedir.

Selva SARIHAN, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdür V Fatsa Belediyesi - Fatsa / ORDU

Cevap

Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 22’nci maddesinde; “Kapsama dahil kurum ve kuruluşlar … 4857 sayılı İş Kanunun 30 maddesi ile 24/3/2004 tarihli ve 25412 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik hükümlerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla kendileri için tespit edilen norm içerisinde yeterli sayıda boş kadroyu tahsis ederler. Bu Yönetmeliğin...