HİBE TAŞIT ALIMI

MÜTEFERRİK ALTINDAĞ BELEDİYESİ 22 KASIM 2005 SALI

Soru

EKİM 2005 SAYINIZDA BİRÇOK YERDE BELEDİYELERİN HİBE TAŞIT ALAMAYACAĞINDAN BAHSETMEKTESİNİZ. ANCAK AŞAĞIDA YAYINLANAN GENELGE İLE YERLİ ARAÇ HİBE KABUL EDİLEBİLECEĞİ ANLAŞILMAKTADIR. BU KONUYA BİR AÇIKLIK GETİREBİLİRMİSİNİ?

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

SAYI : B050MAH060003/ / /2005

KONU : Genelge

……………………… VALİLİĞİNE

(İl Mahalli İdareler Müdürlüğü)

13.07.2005 tarih ve 25874 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediye Kanununun 85. maddesi ile 237 sayılı Taşıt Kanununun bazı maddeleri değiştirilmiştir. Yapılan değişikliklerle il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinin Taşıt Kanununa tabi olduğu, ancak, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinin kendi meclislerinin kararı ile taşıt edinebilecekleri hükmü getirilmiştir.

Buna göre her yıl Bütçe Kanununa ekli “T” işaretli cetvelde gösterilen ve 237 sayılı Taşıt Kanunu kapsamına giren taşıtların hibe (yurt içi) veya satın alma yoluyla edinilmesinde, kendi meclislerinden karar almaları yeterli olup, Bakanlar Kurulu İzni almalarına gerek olmadığından bu konudaki taleplerin Bakanlığımıza gönderilmemesi,

Hibe veya satın alma yoluyla taşıt edinilmesinde; 237 sayılı Taşıt Kanununun 10. maddesinin; “…. her ne suretle olursa olsun yabancı menşeli binek ve station-wagon cinsi taşıt edinilemez. Yerli muhteva oranı %50’nin altında kalan taşıtlar yabancı menşeli sayılır.” hükmüne riayet edilmesi,

Ambulans ve kurtarma aracı (itfaiye) dışında yurt dışı hibe usulüyle araç edinilmesi mümkün olmadığından, ambulans ve kurtarma aracı (itfaiye) hariç yurt dışından araç hibesi için Bakanlığımıza müracaat edilmemesi gerekmektedir.

Bilgi edinilmesi ve iliniz dahilindeki mahalli idare birimlerine duyurulması hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.

Kayhan KAVAS

Bakan a.

Genel Müdür

Gereği : Bilgi :

81 İl Valiliğine Emniyet Genel Müdürlüğüne

(Trafik Daire Başkanlığı)

Noterler Birliğine

Şaban GÜLDOĞAN, Müdür Yardımcısı Altındağ Belediyesi - ALTINDAĞ / ANKARA

Cevap

5393 sayılı Belediye Kanununun 85. maddesi ile 237 sayılı Taşıt Kanununun bazı maddeleri değiştirilmiştir. Buna göre il özel idareleri ve belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri kendi meclislerinin kararı ile taşıt edinebileceklerdir. Bakanlar Kurulu İzni almalarına gerek kalmamıştır. 5277 sayılı 2005 Mali Yılı Bütçe Kanununun 13. maddesinin (a) fıkrasının 4. bendinde; kamu kurum, kurul, üst kurul ve kuruluşlarına ait taşıt sayısını azaltmak ve taşıt bakım-onarımı ...