İŞYERİ AÇMA

İŞYERİ AÇMA KIRKLARELİ BELEDİYESİ 4 KASIM 2008 SALI

Soru

1- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 10. maddesinde birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerinde adresi ve işleticisi aynı olan ve birden fazla faaliyet konusu bulunan işyerlerinde ,ana faaliyet dalı esas alınarak tek ruhsat düzenlenir.Tali faaliyet konuları ruhsatta ayrıca belirtilir denilmektedir.Yönetmeliğin bu maddesine istinaden bu tür işletmelerde ana faaliyet ve tali faaliyet konuları hangi kriterlere göre belirlenmelidir?

2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsat Yönetmeliğine göre pastaneler 3. Sınıf GSM statüsünde değerlendirilmektedir. Ancak imalat ve satış yeri aynı adreste ise, satış yapılan ve pastane ürünlerinin tüketildiği yerlerin kafeterya olarak mı? Ya da hangi statüde değerlendirilmesi uygundur?

Nurgül BAYMAN, Ziraat Mühendisi KIRKLARELİ BELEDİYESİ - Merkez / KIRKLARELİ

Cevap

1- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 10 uncu maddesi uyarınca açılmak istenen işyeri, esas olarak hangi amaçla açılıyorsa, bu husus ana faaliyet, diğer faaliyeti de tali faaliyet olarak değerlendirilip, buna göre işyeri açma ve çalışma ruhsatı tanzim edilmesi gerekmektedir. 2- İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin EK:1/F maddesinde, satış yapılan ve pastane ürünlerinin tüketildiği yerler sıhhi müessese; Yönetmeliğin EK: 2/C maddesinde; hamur, yufka, ba...