EMEKLİ OLAN MEMURLARIN İKRAMİYELERİNİN BORÇLANMA SURETİYLE KARŞILANMASI İŞLEMİNİN MUHASEBE KAYDI

BÜTÇE VE MUHASEBE ALTINKAYA BELEDİYESİ 14 ŞUBAT 2011 PAZARTESİ

Soru

Belediyemizden emekli olan memur arkadaşlarımızın kıdem tazminat tutarı olan 52.325,00 TL Emekli Sandığınca 2010 Mayıs ve Aralık aylarında ödenmiştir. Bu arkadaşlarımızın kıdem tazminat tutarı 52.325,00 TL tahakkuk yapılarak 320 no’lu hesaba alacak kaydı yapılmıştır.

Belediyemiz Emekli Sandığınca ödenen kıdem tazminat tutarına karşılık İller Bankasından 52.325,00 TL kredi kullanarak belediyenin bankadaki hesabına girmeden İller Bankasınca SGK’ na ödenmiştir. Alınan kredinin muhasebe kaydı 372 no’lu hesaba borç 300 ve 400 no’lu hesaplara alacak kaydı yapılarak muhasebeleştirildi.

Benim öğrenmek istediğim konu 320 no’lu hesaptaki kayıtlı paranın hangi hesaba kaydının yapılacağıdır?

Mehmet ALPTEKİN, Mali Hizmetler Müdürü Altınkaya Belediyesi - Altınkaya / AKSARAY

Cevap

Uygulamanızda bir takım yanlışlıklar bulunmaktadır. Şöyle ki; 372 no’lu hesap işçilerin kıdem tazminatlarının izlenmesi için kullanılan hesaptır. Bu hesapta, işçi çalışmaya devam ettiği sürece, kıdem tazminatına hak kazandıktan itibaren (1475 sayılı Kanunun 14’üncü maddesi gereği) her kıdem yılı için bir aylık ücreti tutarında karşılık ayrılması öngörülmekle bu hesaba alacak kaydı yapılarak izlenir. İşçi işten ayrıldığı ve ödeme yapıldığı zaman da bu hesap kapatılır. Dolayısıyla memur emeklilerl...