GEÇİCİ İŞÇİ ALINMASI VE ÇALIŞTIRILMASI

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER BURUK BELEDİYESİ 19 ŞUBAT 2009 PERŞEMBE

Soru

Belediyeye 3 geçici işçi alımı yaptık. 2009 yılı içinde İŞKUR’a müracaat ederek bunları talep etmiştik. İŞKUR 4 kişi göndermişti. İçlerinden 3 tanesi geçen yıl belediyede geçici çalışıp süreleri dolarak çıkartılan işçilerdi. Belediye başkanı da gelen müracaatları değerlendirdi, daha önce bizde çalışan 3 kişiyi işe aldı. Diğer kalan 1 kişiyi ise onların başlamaması durumunda almak üzere yedek olarak İŞKUR’a bildirdi. Ancak biz bunları alırken herhangi bir sınav veya mülakat yapmadık. Sadece daha önce çalıştıkları için belediye başkanı tercih etti. Daha sonra yedek olarak İŞKUR’a bildirdiğimiz kişi herhangi bir sınava tabi tutulmadan diğerlerinin alındığını ve kendisinin ise yedek olarak belirlendiği söyleyerek bizden şikâyetçi oldu.

1-Geçici işçilerde sınav veya mülakat yapma zorunluluğu var mı? Bunları belediye başkanı tercih edebilir mi?

2- Daha önce çalıştıkları 5 ay 29 gün bitiminde çıkarılmaları nedeniyle bunların işe girişte bir önceliği veya hakkı var mı?

3- Belediye başkanının böyle bir işlem yapmasında bizim imzamız olmamasına karşın sadece onun istediklerini yapmakla bizleri sıkıntıya sokacak bir durum var mı?

Mehmet ALTAN, Yazı işlERİ Görevlisi BURUK BELEDİYESİ - Sarıçam / ADANA

Cevap

25 Nisan 2009 gün ve 27210 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Yurtiçinde İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Yurt İçinde İşe Yerleştirme Hizmeti Hakkında Yönetmeliğin 10. maddesinde;Kamu kurum ve kuruluşlarının normal, özürlü ve eski hükümlü işçilere yönelik her türlü işgücü ihtiyacının Kurum aracılığı ile karşılanmasının zorunlu olduğu,Kamu kurum ve kuruluşlarında daimi işçi olarak istihdam edilecek işçiler hakkında 18/5/19...