ÖZÜRLÜ İŞÇİ ALIMI

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER ALAŞEHİR BELEDİYESİ 9 EKİM 2007 SALI

Soru

Kurumumuzda şu an itibariyle 25 kişi sürekli işçi, 143 kişide geçici işçi statüsünde, toplam 168 kişi İş Kanuna tabi olarak görev yapmaktadır. 4857 sayılı İş Kanununun Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağdu-ru Çalıştırma Zorunluluğu başlıklı 30 uncu maddesine istinaden, toplam işçi sayısının % 2 oranında eski hü-kümlü çalıştırma kontenjanımızı;

168 x 2 = 3,36 = 4 işçi olan oranı biz 7 işçi olarak kullanmaktayız.

Kanuna göre özürlü işçi çalıştırma zorunluluğumuz olan % 4 ‘lük oranı ise;

168 – 7( eski hükümlü sayısı) = 161

161 x 4 = 6,44 = 7 işçi olarak hesaplanan oranda kurumuzda 7 tane özürlü işçi istihdam ederek kar-şılamaktayız.

5620 sayılı Kanun kapsamında kurumumuzda çalışan 143 geçici işçimiz, kanundan yararlanma şartlarını karşılamaktadır. Böylece 143 geçici işçimizin sürekli işçi kadrosuna geçişi yapılacaktır. 5620 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında; “bu kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 inci madde kapsa-mındaki idare, kurum ve kuruluşlarda geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılamaz” denilmektedir. Aynı maddenin ikinci fıkrasında “Ancak mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetle-rinde bir mali yılda 6 aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilir. Bu şe-kilde çalıştırılacak işçiler için her mali yılda Belediye ile Bunların Müessese ve İşletmelerinde ve Mahalli İdare Birliklerinde, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartla-rına Dair Yönetmeliğin 24 üncü maddesi çerçevesinde yetkili meclislerinden geçici iş pozisyon vizesi alın-ması zorunludur denilmektedir.

Kurumuzda özürlü kontenjanımızda çalışan 7 işçimizin 3 adedi sürekli işçi, 4 adedi geçici işçi sta-tüsünde çalışmaktadır. 5620 sayılı Kanun kapsamında 143 geçici işçimiz için gerekli işlemler yapılarak Vali-lik Makamına sunuldu. 7 özürlü işçimizden geçici işçi statünde olan 1 tane özürlü işçimiz 14.09.2007 tari-hinde emekliye ayrılacaktır. Bu durumda kurumumuzun çalıştırdığı işçi sayısına göre özürlü çalıştırma oranı olan 7 işçi sayısı 1 işçinin emekliye ayrılmasıyla, oranının altına düşerek 6 kişide kalacak ve 1 özürlü işçi eksik çalıştırma durumunda kalacağız. Böyle bir durumda da 4857 sayılı Kanunun 101 inci maddesine göre para cezası ödeyeceğiz. 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin sekizinci fıkrasında belirtilen oranları aş-mış durumdayız.

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı kurumda çalışan 7 özürlü işçiden bir tanesinin emekliye ay-rılmasıyla boşalacak olan 1 özürlü işçi kontenjanına yeni bir özürlü işçi istihdam edebilir miyiz? Bu istihda-mı hangi kanuna göre yapabiliriz? Başka ne gibi işlem yapmalıyız? Bütün bu işlemleri hangi kuruma bildir-meliyiz? İstihdam edilecek özürlü işçi hangi statüde görev yapacak? ( Sürekli İşçi- Geçici İşçi)

Serap AKBAŞ, Personel İşleri Şefi ALAŞEHİR BELEDİYESİ - ALAŞEHİR / MANİSA

Cevap

Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 22’nci maddesine göre; kapsama dahil kurum ve kuruluşların 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunun 30 maddesi ile 24/3/2004 tarihli ve 25412 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Özürlü, Eski Hü-kümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik hükümlerinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla kendileri için tespit edilen norm içerisinde yeterli sayıda boş kadroyu tahsis ...