EMLAK VERGİSİ, BELEDİYE BAŞKANI HUZUR HAKKI

MÜTEFERRİK DALYAN BELEDİYESİ 1 ŞUBAT 2007 PERŞEMBE

Soru

1- Beldemiz turizm beldesi olması münasebetiyle çok fazla yabancı uyruklu kişilere mülk, dubleks ev ve villalar satılmakta ev sahipleri de bu evleri turizm sezonunda ülkelerinden insanlar göndererek ücret karşılığı konaklatmaktadırlar. Beldemizde bulunan diğer turizme yönelik işletmeler bu durumdan mağdur olmaktadırlar. Belediye olarak evini kendisi hariç ticari amaçla kullananlardan bina emlak vergilerini resen ticari olarak tespit edip tahakkuk edip tahsil edebilir miyiz?

2- Beldemizde yine turizm konaklama tesisi amaçlı apart evler yapılmakta belediyemizden apart ev olarak yapı kullanma izni belgelerini aldıkları için bina vergileri de konut olarak ödenmektedir. Belediyemiz apart ev yapıp ticaret yapan şahıslardan emlak vergilerini ticari bina şeklinde resen tahakkuk ettirerek tahsil edebilir mi?

3- Belediye Başkanına encümen ve meclis oturum ücreti ödeyebilir miyiz?

Beytullah ÖZDEMİR, Hesap İşleri Müdür Vekili DALYAN BELEDİYESİ - ORTACA / MUĞLA

Cevap

1,2- 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 1. maddesinde; Türkiye sınırları içinde bulunan binaların bu Kanun hükümlerine göre bina vergisine tabi olduğu, 7. maddesinde, bina vergisinin matrahının, binanın bu Kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri olduğu, 8. maddesinde, bina vergisinin oranının meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde iki olduğu, 23. maddesinde, bu Kanunun 33 üncü maddesinde (8 numaralı fıkra hariç) yazılı vergi değerini tadil eden nedenlerin bulunması halinde (...