BİREYSEL EMEKLİLİK KATKI PAYI, SİGORTA PRİMLERİ, SENELİK İZİNLER

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER SANDIKLI BELEDİYESİ 6 TEMMUZ 2010 SALI

Soru

1- Sigortalı olarak çalışan bir personel kendisi tarafından yatırılan bireysel emeklilik katkı payı adı altında 200,00 TL ödeme yapmaktadır. İşyerine yatırmış olduğu bu tutarı beyan ettiğinde maaş bordrosunda gelir vergisi ve sigorta primine esas kazançta nasıl bir değerlendirme yapılacaktır?

2- Çalışmakta iken senelik izine ayrılan bir personelden kısa vadeli sigorta prim kolları (İş kazası, meslek hastalığı, hastalık) primleri kesilecek mi? Kesilmeyecek mi?

3- Sigortalı olarak çalışan bir personele hak kazanıp ta kullanamadığı senelik izinlerinin iş akdinin sona erdiğinde kendisine izin ücreti olarak ödenmektedir. İzin ücreti ödemesinde sigorta primi kesilmeli midir? Kesilmeli ise işçi ve işveren oranlarının tamamı uygulanacak mıdır?

Halil İbrahim KOYUTÜRK, Muhasebe Görevlisi Sandıklı Belediyesi - SANDIKLI / AFYONKARAHİSAR

Cevap

1-Bireysel emeklilik sistemi ve şahıs sigortaları için ödenen katkı payı ve primlerin gelir vergisi matrahının hesaplanmasından nasıl indirileceği ve bu indirime ilişkin olarak katkı payı ve primlerinin nasıl belgelendirilmesi gerektiği konularında 193 sayılı GVK’ nun 63.ve 89. maddeleri hükümleri ve 256 Nolu Genel Tebliğ ile açıklanmıştır. Buna göre; gelir vergisi mükelleflerinin kendisi, eş ve/veya küçük çocukları için, sigorta şirketlerine ödedikleri primlerin bir kısmını ücretlerinden veya y...