İLAVE TEDİYELER HAKKINDA

İŞ MEVZUATI VE İŞÇİLERE YAPILAN ÖDEMELER PINAR SULAMA BİRLİĞİ 16 TEMMUZ 2008 ÇARŞAMBA

Soru

Derginizin Ekim 2007 sayısında yayınlanan Yozgat/Çayıralan Belediyesine ait soruda "6772 sayılı Kanuna göre 52 yevmiye ilave tediye almaktayız." denilmektedir. Halbuki Yasanın 1’inci maddesi "her yıl için birer aylık istihkakları tutarında ilave tediye yapılır" denilmekte, 3’üncü maddesinde "birinci ve ikinci maddelerde yazılı olan işçilere mezkur maddeler gereğince yapılan tediyelerden ayrı olarak her yıl için bir Derginizin Ekim 2007 sayısında yayınlanan Yozgat/Çayıralan Belediyesine ait soruda "6772 sayılı Kanuna göre 52 yevmiye ilave tediye almaktayız." denilmektedir. Halbuki Yasanın 1’inci maddesi "her yıl için birer aylık istihkakları tutarında ilave tediye yapılır" denilmekte, 3’üncü maddesinde "birinci ve ikinci maddelerde yazılı olan işçilere mezkur maddeler gereğince yapılan tediyelerden ayrı olarak her yıl için bir aylık istihkakları tutarını geçmemek üzere İcra Vekilleri Heyeti kararıyla aynı nispette bir ilave tediye daha yapılabilir" denilmektedir. Bakanlar Kurulunca her yıl sadece ödenecek tarihler belirtilerek karar alınmaktadır.

Burada uygulamada birliğin sağlanması bakımından sormak istediğim soru şudur; 6772 sayılı Kanuna göre işçilere ilave tediye 52 yevmiye mi yoksa 26 yevmiye mi yapılacaktır?

Bilal EROĞLU, BİRLİK MÜDÜRÜ PINAR SULAMA BİRLİĞİ - EZİNE / ÇANAKKALE

Cevap

6772 sayılı Kanunun 1’inci ve 3’üncü maddelerine dayanılarak bahsedilen ilave tediyeler ödenmektedir. Aynı Kanunun 4’üncü maddesi hükmü gereği bu tediyelerin ödenme zamanı Bakanlar Kurulunca belirlenmektedir. Yine 4’üncü maddenin ikinci fıkrası gereğince ilave tediyelerin hesabında hafta tatili günleri dahil edilmeyeceğinden, aylık istihkak 26 gün üzerinden hesaplanacaktır; zaten Bakanlar Kurulu Kararlarında da bu süre esas alınmaktadır.Toplu iş sözleşmeleri ile daha fazla ilave tediye öngörülme...