1- 08 Nisan 2020 Tarihli ve 31093 Sayılı Resmi Gazete'de " Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlanmıştır. Yönetmelik ile  22/2/2007 tarihli ve 26442 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin  ekinde yer alan Ek-1,   Ek –3 ve Ek –4 ekteki şekilde değiştirilmiştir.

2- 22 Şubat 2020 Tarihli ve 31047 Sayılı Resmi Gazete'de" Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmelik" yayımlanmıştır.

3- 06 Şubat 2020 Tarihli ve 31031 Sayılı Resmi Gazete'de " Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 65) (Parasal Sınırlar ve Oranlar)" yayımlanmıştır. Tebliğ ile  parasal sınırları, faiz oranlarını ve alındı birim fiyatları belirlenmiştir.

4- 29 Ocak 2020 Tarihli ve 31023 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kamu İhale Tebliği (No: 2020/1)"  ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanununda belirtilen eşik değerlerin ve parasal limitler güncellenmiştir.

5- 15 Ocak 2020 Tarihli ve 31009 Sayılı Resmi Gazete'de " Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği Uygulama Tebliği (Sıra No: 1)" yayımlanmıştır.

Kuruluş

3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 38. maddesinde Bakanlık Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünde kontrolörler istihdam edilebileceği, bu kontrolörlerin ihtiyaca göre Bakanlığın diğer birim ve işlerinde görevlendirilebilecekleri, kontrolörlerin işe alınma ve istihdamlarında müfettişlerin tabi olduğu esas ve usuller uygulanacağı ve kontrolörlerin görev, yetki ve sorumluluklarının yönetmelikle düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.

Mahalli idarelerin, özellikle de belediyelerin denetimi; sayılarının, gelir ve giderleri ile hizmet alanlarının genişliği nedeni ile zaman almakta ve özel ihtisas gerektirmektedir. İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörlerinin istihdamı bu ihtiyaç sonucu ortaya çıkmıştır. Mahalli İdareler Kontrolörlerinin denetime ilişkin görev alanı sadece mahalli idareler üzerinde olduğundan, bu alana yoğunlaşmışlardır. Mesleğe de yarışma ve yeterlik sınavı ile alınıp bu amaçla yetiştirilmektedirler.

Mahalli İdareler Kontrolörleri, hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri mezunları arasından, yazılı ve sözlü sınavla stajyer kontrolör olarak alınıp, 3 yıl süren stajyerlik süresini müteakiben yapılan yeterlik sınavı sonucunda kontrolör olarak atanmaktadırlar.

Kontrolörler, 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 38. maddesi gereğince, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünde istihdam edilmektedirler. İşe alınmaları ve çalıştırılmalarında müfettişlerin tabi olduğu esas ve usuller uygulanmaktadır.