İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörleri Derneği Olağanüstü Genel Kurul Toplantı İlanı
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI MAHALLİ İDARELER KONTROLÖRLERİ DERNEĞİ OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TOPLANTI İLANI Derneğimizin Olağanüstü..
Kontrolörler Başkanlığına yeni görevlendirmeler
Bakanlık Makamının onayı ile Başkontrolör Gürsel YILMAZ Kontrolörler Başkanı olarak, Başkontrolör Onur CAN, Kontrolörler Mehmet..
Fikri Özkök
Derneğimiz üyesi eski meslektadışımız Fikri ÖZKÖK Sayıştay Genel Kurulunda Sayıştay 7. Daire Başkanlığına seçilmiştir. Hayırlı olsun..

1- 25 Kasım 2023 Tarihli ve 32380 Sayılı Resmî Gazete'de "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 554)" yayımlanmıştır. Tebliğ ile yeniden değerleme oranı 2023 yılı için % 58,46 (elli sekiz virgül kırk altı) olarak tespit edilmiştir

2-12 Ağustos 2023 Tarihli ve 32277 Sayılı Resmî Gazetede "Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ve " Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik "  yayımlanmıştır.

3-24 Kasım 2022 Tarihli ve 32023 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 542) ile yeniden değerleme oranı 2022 yılı için  % 122,93 (yüz yirmi iki virgül doksan üç) olarak tespit edilmiştir.

4-25 Ağustos 2022 Tarihli ve 31934 Sayılı Resmî Gazetede "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (Karar Sayısı:?5987)"  yayımlanmıştır.

Heliport Yapım ve İşletim Yönetmeliğinde Değişiklik

6 Ekim 2012 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28433

YÖNETMELİK

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden:

HELİPORT YAPIM VE İŞLETİM YÖNETMELİĞİ (SHY-14B)’NDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 23/1/2009 tarihli ve 27119 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Heliport Yapım ve İşletim Yönetmeliği (SHY-14B)’nin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (ç) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (d) bendi eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

“a) Acil iniş alanı: Acil operasyonlar için kamu kurum ve kuruluşları tarafından inşa edilen ve/veya işletilen yerleri,

b) Acil operasyonlar: Hava ambulans hizmetleri, doğal afetlerde kurtarma ve tahliye hizmetleri ile yangınla mücadele hizmetlerinin verilmesi amacıyla yapılan helikopter uçuşları kapsamındaki iniş ve kalkışları,

c) AIP: Havacılık Bilgi Yayınını,

ç) Bakan: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanını,

d) Bakanlık: Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığını,”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5 – (1) Heliportlar, kamu kurum ve kuruluşları ile özel tüzel kişiler tarafından yapılır ve işletilir. Heliportların yapımı ve işletimi için bu Yönetmelik hükümlerine göre Genel Müdürlükten yapım izni ve işletme ruhsatı alınması zorunludur. Acil iniş alanlarına Genel Müdürlük tarafından yapım izni ve/veya işletme ruhsatı verilmez.

(2) Yapım izni ve işletme ruhsatı süreye ve yükümlülüklere bağlanabilir. Milli güvenliğin, kamu düzeninin ve sağlığının tehlikeye girebileceği kanaatini haklı kılacak nedenlerin varlığı halinde izin verilmez; verilen iznin kapsamı dışında bir kullanım durumunda işletme ruhsatını iptale Genel Müdürlük yetkilidir.

(3) Acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen tüzel kişiler, heliportların çevresel etkileri ve yerleşim alanlarında oluşacak gürültünün 4/6/2010 tarihli ve 27601 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğindeki standartlara uygunluğu ve güvenlik bakımından heliportun bulunduğu yerin mülki idare amirliğinin olumlu görüşünü almak zorundadır.

(4) Genel Müdürlük tarafından yayımlanan havaalanı mânia planları sınırları içerisinde acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen tüzel kişiler, havaalanı işletmecisinin olumlu görüşünü de almak zorundadır.

(5) Acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen tüzel kişiler, üçüncü ve dördüncü fıkralarda belirtilen hükümler çerçevesinde ilgili kurum ve/veya kuruluşlardan alınan olumlu görüşler ile birlikte heliportun bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye başvurarak yapmak istediği acil iniş alanı için 3194 sayılı İmar Kanunu hükümleri kapsamında izin alır. Ancak, imar düzenlemeleri bakımından diğer mevzuat ile plan yapma yetkisinin belediyeler yerine başka kurum ve/veya kuruluşlarda olduğu yerlerde ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde bu kurum ve/veya kuruluşlardan izin alınır.

(6) Üçüncü ve dördüncü fıkralarda belirtilen kurum ve/veya kuruluşlardan en az birinin görüşünün olumsuz olması ya da beşinci fıkrada belirtilen iznin alınmaması halinde bu yerler acil iniş alanı olarak kullanılamaz.

(7) Acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen tüzel kişiler, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarda belirtilen olumlu görüşleri ve izinleri almalarını müteakip en geç 15 gün içerisinde Ek-5 sayılı bildirim formunu, formda belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe sunmak zorundadır.

(8) Acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen tüzel kişiler, fiziki şartların elverdiği ölçüde bu Yönetmeliğin 32 nci maddesinde belirtilen alt düzenlemelerde yer alan esaslara uyum konusunda her türlü tedbiri alır. Ancak, acil iniş alanlarının zemininin üzerine heliport isim işaretlemesi yapılamaz.

(9) Acil iniş alanlarının zemininin üzerine bu Yönetmeliğin 32 nci maddesinde belirtilen alt düzenlemelerde özellikleri açıklanan heliport tanıtma işaretlemesinin ve konma işaretlemesinin kesikli çizgiler kullanılmak suretiyle yapılması zorunludur.

(10) Acil iniş alanlarının kullanımının ilgili mevzuat gereği uygun olmadığının ya da sakıncalar yarattığının ilgili kurum ve kuruluşlarca Genel Müdürlüğe bildirilmesi halinde Genel Müdürlükçe yapılacak incelemeler sonucunda bu alanların kullanımına kısıtlama getirilebilir.

(11) Acil iniş alanları, 31 inci maddede yer alan iniş ve kalkış alanları gibi değerlendirilir ve bu yerlere yapılacak iniş ve kalkışlar kaptan pilotun denetim ve sorumluluğunda icra edilir. Bu yerlerde icra edilecek olan iniş ve kalkışların Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğindeki standartlara uygun olarak yapılması zorunludur.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Genel Müdürlükçe ruhsatlandırılmış heliportlar ve havaalanları dışındaki yerlere Sivil Hava Araç Kazaları Soruşturma Yönetmeliği (SHY-13) kapsamındaki haller ile doğal afetlerde kurtarma ve tahliye hizmetleri istisna olmak üzere iniş ve/veya kalkış yapılabilmesi için 31 inci maddede belirtilen şartların sağlanması zorunludur.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Çevre ve Orman Bakanlığının” ifadesi “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 22, 27 ve 32 nci maddelerinde yer alan “DLH İnşaatı”  ifadesi  “Altyapı Yatırımları” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin başlığı “Heliport yapımcısı, heliport işletmecisi, heliport kullanıcıları ve havaalanı işletmecisi ile acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen tüzel kişilerin yükümlülükleri ve sorumlulukları” şeklinde değiştirilmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(9) Havaalanı işletmecisi, Genel Müdürlük tarafından yayımlanan havaalanı mânia planları sınırları içerisinde acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen tüzel kişilere, yapımı planlanan acil iniş alanının, havaalanının işletim faaliyetlerine etkileri bakımından değerlendirmesini yaparak görüş vermekle yükümlüdür.

(10) Acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen tüzel kişiler, fiziki şartların elverdiği ölçüde 32 nci maddede belirtilen alt düzenlemelerde yer alan esaslara uyum konusunda her türlü tedbiri almak hususunda Genel Müdürlüğe karşı sorumludur.

(11) Acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen tüzel kişiler, 5 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen olumlu görüşleri almalarını müteakip en geç 15 gün içerisinde Ek-5 sayılı bildirim formunu, formda belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe sunmak ve ileride bu form üzerindeki bilgi ve belgelerde değişiklik olması halinde yeni form düzenlemek suretiyle derhal bunu Genel Müdürlüğe bildirmekle yükümlüdür.

(12) Acil iniş alanı yapmaktan ve/veya işletmekten vazgeçen tüzel kişiler, bu durumu Genel Müdürlüğe derhal bildirmekle yükümlüdür.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Heliportlarda uygulanacak standart ve teknik esasları belirlemek ve uygulatmak, heliport mânia planlarını onaylamak ve uygulamaya konmasını sağlamak,”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “9/4/1987 tarihli ve 3348 sayılı Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” ifadesi “655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki bent eklenmiştir.

“a) Sınırları içinde inşa edilecek heliportlara ilişkin, Genel Müdürlüğe başvuru yapılan heliportların çevresel etkileri ve yerleşim alanlarında oluşacak gürültünün Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğindeki standartlara uygunluğu ile güvenlik bakımından değerlendirmesini yaparak Genel Müdürlüğe görüş vermek,”

“d) Sınırları içinde inşa edilecek acil iniş alanlarının çevresel etkileri ve yerleşim alanlarında oluşacak gürültünün Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğindeki standartlara uygunluğu ile güvenlik bakımından değerlendirmesini yaparak acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen tüzel kişilere görüş vermek.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki bent ve fıkra eklenmiştir.

“a) Sınırları içinde inşa edilecek heliportlara ilişkin, Genel Müdürlüğe başvuru yapılan heliportların Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde çevresel etkiler ve yerleşim alanlarında oluşacak gürültü ile heliport çevresindeki yapılaşma yüksekliklerine yönelik mânia kriterleri de dikkate alınarak, imar planlarına göre değerlendirmesini yaparak Genel Müdürlüğe görüş vermek,”

“ç) Sınırları içinde inşa edilecek acil iniş alanlarının yapımına 5 inci maddede belirtilen ilgili kurum ve/veya kuruluşların görüşlerini de dikkate alarak 3194 sayılı İmar Kanunu hükümleri kapsamında izin vermek.”

“(2) İmar düzenlemeleri bakımından diğer mevzuat ile plan yapma yetkisinin belediyeler yerine başka kurum ve/veya kuruluşlarda olduğu yerlerde belediyelerin birinci fıkrada belirtilen yükümlülükleri, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde bu kurum ve/veya kuruluşlarca yerine getirilir.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddenin sonuna aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(5) Sivil Hava Araç Kazaları Soruşturma Yönetmeliği (SHY-13) kapsamındaki haller veya doğal afetlerde kurtarma ve tahliye hizmetleri istisna olmak üzere, 31 inci maddede belirtilen taahhütname formunun doldurulup Genel Müdürlüğe ve Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcı Kuruluşa sunulmadan iniş ve/veya kalkış yapıldığının tespit edilmesi halinde 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ile diğer ilgili mevzuata göre işlem yapılır.

(6)  Acil iniş alanlarının kullanımının ilgili mevzuat gereği uygun olmadığının ya da sakıncalar yarattığının ilgili mülki idare amirliği, belediye ya da diğer ilgili kurum ve kuruluşlarca Genel Müdürlüğe bildirilmesi halinde Genel Müdürlükçe yapılacak incelemeler sonucunda bu alanların kullanımına kısıtlama getirilebilir.

(7) 31 inci maddede belirtilen taahhütname formunun doldurulup Genel Müdürlüğe ve Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcı Kuruluşa sunulmuş ya da sunulmamış olmasına bakılmaksızın Genel Müdürlükçe ruhsatlandırılmış heliportlar ve havaalanları dışındaki yerlere yapılan tüm iniş ve/veya kalkışlarda uçuş, can ve mal emniyetinin tehlikeye sokulduğunun ya da bu Yönetmelik hükümlerine veya çevresel gürültü ve güvenlik gibi konularda ilgili diğer mevzuat hükümlerine aykırı durumların ilgili mülki idare amirliği, belediye ya da diğer ilgili kurum ve kuruluşlarca tespit edilerek Genel Müdürlüğe bildirilmesi halinde Genel Müdürlükçe yapılacak incelemeler sonucunda 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ile diğer ilgili mevzuata göre işlem yapılır ve bu alanların kullanımına kısıtlama getirilebilir.

(8) Heliport yapımcısı, heliport işletmecisi, heliport kullanıcıları ve havaalanı işletmecisi ile acil iniş alanı yapmak ve/veya işletmek isteyen tüzel kişilerin heliport ve/veya acil iniş alanı yapım ve işletimine yönelik yapmış olduğu faaliyetlerde bu Yönetmelikte belirtilen hükümlere aykırı durumların tespit edilmesi halinde 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ile diğer ilgili mevzuata göre işlem yapılır ve heliportların ve/veya acil iniş alanlarının kullanımına kısıtlama getirilebilir.”

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesinin birinci, ikinci ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve yedinci, sekizinci ve dokuzuncu fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

“(1) Helikopter işletmecileri tarafından bu Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-4 sayılı taahhütname formunun doldurulup Genel Müdürlüğe ve Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcı Kuruluşa sunulması halinde, taahhütname sunan işletmecilerin envanterindeki helikopterler Genel Müdürlükçe ruhsatlandırılmış heliportlar ve havaalanları dışındaki yerlere, 6 ncı maddede belirtilen hükümler kapsamında iniş ve/veya kalkış yapabilirler.

(2) Taahhütname formundaki bilgilerde herhangi bir değişiklik olması halinde, yeniden doldurularak sunulması zorunludur. Aksi takdirde mevcut taahhütnamenin geçerliliği sona erer.”

“(4) Türk hava sahasında Türk tescilli ve/veya wet lease anlaşması kapsamında Genel Müdürlükçe ruhsatlandırılmış heliportlar ve havaalanları dışındaki yerlere Sivil Hava Araç Kazaları Soruşturma Yönetmeliği (SHY-13) kapsamındaki haller ile doğal afetlerde kurtarma ve tahliye hizmetleri istisna olmak üzere iniş ve/veya kalkış yapan tüm helikopterler için bu madde kapsamındaki taahhütnamenin Genel Müdürlüğe ve Hava Seyrüsefer Hizmet Sağlayıcı Kuruluşa sunulması zorunludur.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin Geçici 1 inci maddesi madde başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Geçiş süreci

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu maddenin  yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç 3 ay içerisinde, 23/01/2009 tarihli ve 27119 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Heliport Yapım ve İşletim Yönetmeliği kapsamında kamu kurum ve/veya kuruluşları tarafından Genel Müdürlüğe heliport yapım izni ve/veya heliport işletme ruhsatı başvurusu yapılmış ve işlemi neticelenmemiş başvurulara ait olan yerlerin kullanım amacının (acil iniş alanı veya heliport) yazılı olarak Genel Müdürlüğe bildirilmemesi halinde, heliport yapım izni ve/veya heliport işletme ruhsatı için yapılmış olan başvurular herhangi bir işleme gerek kalmaksızın iptal olur.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan “Ek-1, Ek-2” ve “Ek-4” ekteki şekliyle değiştirilmiş ve aynı Yönetmeliğe “Ek-5” eklenmiştir.

MADDE 16 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 17 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sivil Havacılık Genel Müdürü yürütür.

Yönetmeliğin eklerini görmek için tıklayınız